Bericht van de Eilanddichter van Vlieland

Vlieland heeft een eigen eilanddichter, Gerda Louise Posthumus. En zij heeft onlangs een dichtbundel uitgebracht. In onderstaand bericht stelt zij zich graag uitgebreid aan u voor en onderaan kunt u lezen hoe u deze dichtbundel desgewenst kunt bestellen. Het zal vast niet misstaan op de boekenplank van uw duinhuisje!

***

Schrijven zit in het bloed als inkt in de pen. De magie van de geschreven taal ontstond al in de eerste klas lagere school. Het ontwikkelen van een eigen handschrift. Dat werd nog eens versterkt door de kennismaking met Anne Frank haar dagboeken zoals dat gaat met inspiratie. Ik schreef een aantal koffers vol van dagboeken en begon aan de reis van het schrijverschap. Altijd in briefvorm, alsof ik me richtte tot m’n fictieve zelf.

In Groningen-stad bevindt zich mijn geboortegrond, waar ik in het voormalig RK-Ziekenhuis mijn opleiding tot A-Verplkundige heb gevolgd, maar sinds 1996 ben ik woonachtig op Vlieland. Op de dichtkunst ben ik me tien jaar later gaan toeleggen . Waarschijnlijk vanwege de behoefte om het eilanderschoon en haar isolement te kunnen vertalen in haar relatie tot het soms onbenoembare mystieke. Jeugdherinneringen van vakanties op Vlie in relatie tot het eilander zijn, brachten de inspiratie.

Gerda Posthumus-Eilanddichter Vlieland -en de betekenis van de titel

‘De Vliezier’, het Vlielander wekelijks infobulletin, bood me de ruimte gedichten te plaatsen. Ik deed intussen een opleiding ‘Gedichten schrijven’ aan de OU en verdiepte me verder in de poëzie middels de interactieve site ‘Dichttalent’. Zo werd het schrijven een van de twee creatieve manieren om naar buiten te treden binnen de Vlielander gemeenschap. Nl zingen binnen t Vlielander vocaal ensemble’ t Pad van 4′ gaf de poëzie nog een extra dimensie. Gedichten werden op muziek gezet en kregen tijdens concerten nog een extra gegeven.
In 2006 werden op Vlieland ter nagedachtenis aan de dichter J.J Slauerhoff, glazen plaquetten geplaatst op locaties die in relatie stonden met de fragmenten van werk van J. J Slauerhoff.
Pas in 2013 zou hier een samenwerking met het museum het Tromp’s Huys uit ontstaan nl:
Slauerhoff-wandelingen die later overgingen in de door mijzelf geredigeerde Slauerhoff-Tour.

Mijn voorstel aan de gemeente Vlieland om een eilanddichter aan te stellen zoals ook stadsdichters worden aangesteld, kwam de toenmalig burgemeester Jorick Haan tegemoet: de installatie tot ‘Eilanddichter Vlieland’ werd voltrokken op de dag dat Willem Alexander koning werd in 2013 . De titel is een blijvertje zolang ik op het eiland woon. Het betekent dat ik poëzie blijf initiëren en valideren m.b.t alles wat zich daarvoor leent op Vlieland en in relatie tot dit eiland.

Het Schrijversatelier aan de Dorpsstraat 126

Begin 2020 werd vergunning verleend door de gemeente om een Schrijversatelier aan huis te gaan voeren. Dit zie ik als een erkenning voor het eilanddichterschap. Een atelier dat uitnodigt tot schrijven maar me tevens de gelegenheid biedt om u te kunnen ontmoeten. Aansluitend u nadere toelichting en uitleg te geven over poëzie en mijn geschreven werk als dichter. Ook kunt u daar kennis maken met de activiteiten van de Stichting Louise Post Poëzie waarvan ik als founder middels mijn atelier de mogelijkheid bied om de activiteiten vorm te geven.

Hier komt in Vlielander huiselijke sfeer poëzie tot leven.

Wilt u het atelier (en haar activiteiten) bezoeken:

Op de website www.eilanddichtervlieland.nl en www.louisepostpoezie.nl treft u de openingstijden aan.
mailen kan ook: glposthumus@gmail.com. met vermelding van uw naam en telefoonnummer. We plannen dan een afspraak voor tijdens uw verblijf op Vlieland. Gemiddeld bezoek kost 15 tot 20 minuten.

Stichting Louise Post Poëzie

Als dichter is het fijn een onderkomen te hebben voor ook wat grotere projecten. De stichting, opgericht op 20.02.2020, biedt me deze mogelijkheid. Met een bestuur en een verworven hoeveelheid aan enthousiaste contacten voel ik me gesteund de poëzie verder uit te dragen en vorm te geven. Heeft u v.w.b de stichting een vraag, opmerking of idee: u kunt mailen naar info@louisepostpoezie.nl

 

Poëzie nodigt uit tot bezinning

Waar zich maar even de mogelijkheid voordoet van inspiratie: een willekeurig moment van plotseling anders kijken naar een gebeurtenis, ontstaat er bij mij de behoefte dit te vertalen in poëzie. Dichten is het benaderen van diepten die je anders niet kunt bereiken. Dit middels de woordkunst, die ordent en de concentratie verhoogt en verdicht. Hierdoor kun je vaste beelden loslaten en associaties de vrije loop laten. Er volgt een acceleratie van beelden die zich vermengen tot een beeld, welke raakt aan de behoefte van totaal oplossen in iets geheel nieuws. Dat zie ik als een conditie voor bezinning.

Poëzie verbindt

me met mezelf en met anderen: het is taal die zingen kan, die ritmen kent en pauzes.
Het brengt chaos tot orde. Het kent haar begrenzing binnen de loop der zinnen. Om dat te kunnen delen is helen: verbindt eventuele wonden van ‘ver terug’, nodigt uit tot luisteren. Dit laatste vraagt aan de poëzie om te worden voorgedragen.

Poëzie raakt aan getijden

van eb en vloed: derhalve voel ik me de gelukkige bewoner van dit eiland Vlieland met de grote metafoor ‘de zee’ om me heen. In alle elementen zijn leven en dood aanwezig. De jaargetijden nergens zo intens als hier en in hun overgangen verbonden met de zee.

Het eiland is een gedicht: een afgescheiden plek waar alle wendingen des leven een vorm krijgen. Daarmee deze terug brengende naar de eenvoud en oorspronkelijkheid van hun gegeven. Eiland en zee: onafscheidelijk en de muzen van menig dichter.

En voor wat betreft de dichtbundel Zeisend Licht:

‘Na wederom een heerlijke dag op Vlieland in alle rust even een poëtische nagenieten ..’

Graag laat ik u hierdoor kennis maken met de meerdere gelaagdheden van de beleving, die Vlieland te bieden heeft.

• Bundel: Zeisend Licht
• Bezorging: bij u in de bus voor uw aankomst op het eiland.

Bundels

Louise – Zeisend Licht

Eilandgroet!

Gerda Louise Posthumus

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring

Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring