Bestuur wil in gesprek met gemeente i.v.m. volle containers

Allereerst maken wij graag van de gelegenheid gebruik om u een goed en gezond Nieuwjaar te wensen!

We hebben het afgelopen jaar regelmatig contact gehad met de gemeente over de transitie naar ondergrondse afval inzameling èn over ongediertebestreiding. De afgelopen kerstvakantie periode was de eerste drukke periode waarin we goed hebben kunnen ervaren hoe een en ander functioneert.

Prioriteit voor ons is en blijft ongedierte-bestreiding en daarom het goed toegankelijk zijn van de afvalcontainers. Afgesproken is dat de Gemeente Vlieland – ondersteund door een automatisch meetsysteem – ervoor zorgt dat de huurders en eigenaren van de duinhuisjes van Duinkersoord, Vliepark en Ankerplaats altijd hun afval kwijt kunnen. We hebben daarbij met name aandacht gevraagd voor de capaciteit op wisseldagen. Op die dagen zelf zouden de afvalcontainers leeg genoeg moeten zijn zodat alle vertrekkende gasten hun afval kwijt kunnen en dat er dus geen afvalzakken naast de containers geplaatst hoeven te worden. Dat leidt immers direct tot ongedierte overlast. Ook hebben we aangegeven dat het verstandig zou zijn om op meer locaties glas- en papier containers te plaatsen omdat we anders verwachten dat gasten – ondanks intensieve communicatie – op de vertrekdag de flessen en dozen naast de restafval containers zullen plaatsten.

Dan de ervaringen van de afgelopen twee weken. Onderstaande foto’s van de restafvalplek bij de Ankerplaats van maandagochtend 4 januari (wisseldag) zeggen daarbij genoeg. Helaas is dit niet een incident. Een van de Ankerplaats eigenaren meldde ons bijvoorbeeld dat hij in twee weken tijd 3x de Gemeente Vlieland heeft moeten bellen: 2 keer omdat de papiercontainer bij hoek Badweg/Kampweg vol zat, en 1 keer omdat de restafval container bij Ankerplaats vol zat. Zelf hebben wij in november (toen het rustig was in het duin) op een wisseldag een volle container op de Badweg aangetroffen.

Hoewel de ondergrondse containers er op zich prachtig uitzien en ook mooi geplaatst zijn, is onze conclusie na de ervaringen in de kerstvakantie helaas dat we er op achteruit zijn gegaan wat betreft het bestrijden van ongedierte. Graag willen we daarom op korte termijn met de gemeente in overleg over de volgende corrigerende en/of aanvullende maatregelen:

  • Betere planning of frequenter legen van de containers rondom wisseldagen.
  • Bijplaatsen van containers voor papier en glas in 2021.

Wij zullen u op de hoogte houden van het vervolg.

 

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten

Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring

Wanneer u deze website bezoekt, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring